Tuesday, September 20, 2011

Kek Sarang Semut

Assalamualaikum..

Entry number dua pada malam ini. still berupa recipe sebab aku sniri xbawak buku recipe aku. tinggal kat egypt.ehek. so,gunalah blog anda dengan baek. Balik kampung hari tu,blajar buat kek ni ngan acu. alhamdulillah jadik. this is my father's favorite cake. so,i decided to learn how to bake it.
*english terabur,grammar tunggang terbalik sila jangan gelak.klu nak btolkan,amat2 lah dialukan. :)




Bahan-bahan:
  • 7 biji telur
  • 2 cawan gula dijadikan gula hangus bersama 2 cawan air
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1 cawan marjerin / 250g butter
  • 1 cawan gula halus (aku men pakai gula biasa ja :p)
  • 1 cawan susu cair
  • 1 sudu baking of soda
Cara-cara:
  1. Tepung diayak bersama baking of soda.
  2. Telur dan gula dipukul hingga kembang.
  3. Then masukkan susu cair dan butter. pukul hingga sebati.
  4. Masukkan tepung dan pukul dengan perlahan.slow and steady.hehe
  5. Kemudian masukkan gula hangus tadi. dah sebati,masukkan dalam loyang yang digriskan dengan butter.
  6. Bakar selama 45 minit atau sehingga masak.
*Selamat mencuba. amat sedap untuk sapa2 yang sukakan kek lembap n manis ni. :)) 


No comments:

Post a Comment